Мебелите в нашето ежедневие.

Мебелите заемат водещо място в нашето ежедневие и начин на живот.
На този етап , той  може би бил немислим без тяхното съществуване.
Произхода и значението  на  самата дума мебел произлиза от латинския език (mobile –подвижен) това означава общо наречие на всички предмети от които се състои обзавеждането на едно помещение. Тези предмети са  предназначение за улеснение на ежедневните човешки дейности  като отмора, хранене, сън , съхранение на всякакъв типи вид  предмети от бита и ежедневието на човек ( дрехи,обувки, аксесоари, кухненски пособия, храна, инструменти,стоки и  така нататък). Можем да дадем най-разнообразни примери за мебели : Маси , дивани, столове, легла , скринове, гардероби, и много други.  Голяма част от мебелите имат предназначение  за съхранение  съдържат   рафтове , чекмеджета и врати.
Самите мебели  много често могат да бъдат и използвани с декоративна цел. Дизайните  и функционалността им са разнообразни според предпочитанията  и нуждите на човек.
В дома мебелите, както и всички останали пособия за улесняване начина на живот ,целят създаването на удобство, уют и хармония.
Изработката на мебел може да бъде от различни по вид материали  най –често използваните са  дървени, пластмасови и метални.
В съвремието мебели се произвеждат от две основни категории материали  : дървен масив и най- разпространите плоскости в различни видове ( МДФ, ПДЧ и други).
В следната кратка информация ще обърнем особено внимание както на предимствата и недостатъците , така и на разликите и приликите на двата най разпространение вида плоскости ( МДФ ,ПДЧ).

МДФ –  плоскостта представлява  плоча съставена от дървесни влакна , които са със средна плътност .Продукта се произвежда от частици дървесина , които са продукт получен чрез раздробяването до дървесни влакна от мека или твърда дъвесина. За свързване на самите частици най-често са използвани гума  и восък. При висока температура полученото вещество се пресова и от него се оформят плочи(плоскости).Състава на изходния продукт , който се получава е от влакна , които са отделни (различни от фурнир) и би могъл да се използва в строителството , приложението му е аналогично с това на широкоизползвания шперплат.
Получената МДФ  плоскост е много по – плътна и по-здрава от стандартно използваните ПДЧ плоскости или шперплата , които са получени от дървени частици.

Самото име на МДФ  плоскостта произлиза от различията  в плътността на плочите.Най –широкото използване и производство на МДФ започва края на седемнадесетте и началото на осемдесетте години на двадесети век.

МДФ се характеризира със средна плътност  от 700 до 84кг/м3( килограма  на квадратен метър). МДФ плоскостта е еднороден материал , това се дължи на неговата различна структура, в която няма наличие на пръстени и възли. Поради по – добрите физични свойства на плоскостите от МДФ , са по често използвани заради улеснените обработка и рязане.

При монтаж на МДФ има специфика, която трябва да се спазва (така наречените тънкости за работа с материала). При монтиране на винтове без помощни отвори , плоскостта има възможност да се разцепи , също както е при естествената дървесина.
Закрепването с пирони не е добро. Стандартното съединяване се осъществява с винтове и гайки , най-често е с машина.Уникалното при МДФ е , че освен здравината , модулът на еластичност е по-нисък от този на естествената дървесина , от това следва ,че издържа на по-големи огъвания при едно и също натоварване  и най-вече , когато влажността е завишена. От качествена гледна точка МДФ плоскостите , превъзхождат значително тези плоскости произведени от ПДЧ материал.Самите МДФ плочи са произведени от дървесина която е мека и чрез метод на сухо пресоване и при високи температура и налягане. На този факт се дължи фината и хомогенна структура на  конкретния материал.


Слепването не съставните дървени частите се извършва чрез парафин и лигнин , поради тази причина МДФ плоскостите са безвреден и екологичен материал. Плочите изработени от МДФ се отличават със значително висока степен на влагоустойчивост.  Самата геометрия е отлична и остава без промяна във времето.Друг плюс е по-лесното рязане, фрезоване, пилене и огъване.
Освен ръбовете също така и на повърхнината на плоскостта.
Но стига сме говорили за МДГ плоскостите и техните предимства .Нека разгледаме и така наречените ПДЧ-та.

ПДЧ плоскостите са така наречените плочи от частици дървесина. Като материал използването му  навлиза в мебелното производство , използва се широко и днес в производството на мебели.
ПДЧ плоскостите са два типа с два или три слоя. Тези с три слоя са по-използвани защото имат по голяма здравина и качесто в производството на мебели. Трислойните плоскости са съставени от слой в средата , който е доста по – груб  и е между два много по тънки слоя състоящи се от частици които са пресовани много плътно.
Първоначално при производството на ПТЧ , за следпването на плоскостите са се използвали смоли от формалдехиди , за които е установено че вредят на човешкия организъм заради излъчвания от материала формалдехид. През годините количеството им е намалено до стойности , който са безвредни за здравето на  човека.Освен очевидните плюсове ПДЧ имат и своите минуси. По-слабо влагоустойчиви са и не е желателно да се монтират в помещения със завишена влажност  на въздуха. Не са удобни за обработване и предлагат по малка възможност за оформяне. Но в най-ниския клас остават един от най-често предпочитаните .

Нека споделим още няколко наистина интересни факта за мебелите.

Историята на едно легло

Леглата  са използвани още от най-древните времена  – това датира от 4000 година преди новата ера . Самата мебел е била направена от изцяло естествен материал ( животинска кожа, листа от палма или слама.
Чак през  дванадесети век е направено първото легло от дървен материал.  А леглата като невероятна мебел стават факт през седемнадесети век , във Франция и Англия тази мебел  се отличават с разкрепостен , иновативен и импровизиран дизайн.

Изобретяването разтегателния диван .
Първият разтегателен  диван е изобретен от Бернард Кастро през 1931 година , през същата тази година е изобретена и рамката за диван от Уилям Бруер.

Създаването на първата маса
Най – ранните данни за използването на масите датират още от времето на египтяните.Предназначението им основно било за поставяне на предмети или провеждане на игри. За  разлика от тях в Китай, изработката на тази мебел е от дървен материал или от метал, кат създаването  им е било цяло изкуство.
На по-късен етап в Гърция започват да използват масите като мебел за хранене , а не единствено като украса или поставка.

Тези и още много факти са интересни , понеже бихме могли да опознаем еволюцията на днешните мебели.