Носачите – главни елементи в окачването на автомобила, чиято изправност е от особено значение

автомобилно окачване

Знаете ли, че автомобилното окачване  е сложна система от елементи, която има за цел да направи возилото стабилно, независимо дали шофирате с ниска или висока скорост както и дали завивате или извършвате друг вид маневра. Днес ще ви запознаем с повреда на една много важна част от окачване, но пренебрегвана от водачите. Носачите са сред основните компоненти, които играят съществена роля за безопасността по време на път. Не, че останалите системи по автомобила са маловажни, но проблемите с носача могат да ви костват не само попадането на инцидент, но същевременно с това и да ви костват живота. Така, че не подценявайте проблема и търсете специалист, който да окаже навременна намеса с цел техническа изправност на превозното средство.

Специфика на носачите

Когато се сменят носачи онова, върху което акцентират автомонтьорите е факта, че е важно да се направи подмяна не само на дефектния, а на целия комплект. Причините за това се крият главно в самата специфика и роля на елементите. Носача служи за създаването на връзка между шасито и каросерията и стабилността на превозното средство до голяма степен се дължи именно на тези дребни и не толкова значителни детайли.

  • Безопасност при шофиране;
  • Стабилизиране на превозното средство при завои;
  • Правилно функциониране на цялата система, която включва амортисьори, връзки с колелата и т.нат.

Сами можете да се убедите в това, че носачите имат изключително важна роля за това колата да е с добро сцепление на пътя и окачването да бъде на много високо ниво. При всеки завой или друга маневра елементите в окачването работят в абсолютен синхрон. Представете си само един от тях да бъде в неизправност и последиците наистина могат да бъдат изключително тревожни.

Кога е нужна смяна на носачите

Гладкото и комфортно каране на дълъг или кратък път е от значение за всеки водач. Изключително тревожна е статистиката, при която се наблюдава за използване на автомобили, които са буквално пред разпад и са потенциално опасни не само за водача, но и за останалите участници в движението. Определящ е момента със задължителния технически преглед на автомобила, при който се установяват явни неизправни системи и нужда от съответния ремонт. А носачите са от стриктно оглежданите детайли, тъй като тях реално зависи способността на автомобила да завива, да маневрира, да е стабилен и да не се преобръща при всяка неравност на пътя.

сервиз

Необходимостта от смяна на носача се констатира лесно при технически преглед. Но има и други симптоми, за които като шофьор е добре да следите с оглед на това да се предотвратят по-сериозни инциденти:

  • Неправилно  и неравномерно износване на гумите;
  • Нестабилност пир завои;
  • Тропане, почукване, които са нетипични при каквито и да било маневри от страна на автомобила;
  • Тресене и силни вибрации, които се усещат в купето.

Ето на какво да обърнете внимание и дори не е нужно да сте специалисти за да разпознаете факта, че имате нужда от посещение в автосервиз. Важна е експертната оценка и преглед, тъй като на място може да се установи сериозен проблем, който налага бързата смяна на носачите. Акцентираме на термина в множествено число, тъй като действително при настъпване на момент, в който се налага такъв ремонт монтьорите извършват смяна в комплект.

Носачите биват:

  • Долен;
  • Горен.

Като и двата имат решаваща функция за това стабилността на возилото да е гарантирано. Носачите са подпори, които имат направляваща и поддържаща функция в окачването на автомобила. Стабилизирането и сцеплението са онези важни детайли, които реално гарантират безопасността по време на шофиране. Не бива да се подценяват дори незначителните промени в състоянието на колата, а да се предприемат адекватни мерки за ремонт именно поради комплексната роля на носачите за безопасно, комфортно и безаварийно шофиране.