Кои са причините да изберете отопление с термопомпа

термопомпа

Най-голям е разхода, който отчитат домакинствата по отношение на отоплението през зимните месеци. За да намалят сметките за електричество някои предвидливо сменят уредите с такива на пелети, дърва, нафта, газ. Но съгласете се, че ангажимента по отношение на поддръжката на изброените никак не е за подценяване и определено се налага да се вземат адекватни мерки, които да балансират както удобството така и комфорта в помещенията. Инвестирането в термопомпи е доста интересна възможност, тъй като става въпрос за високотехнологичен уред, който гарантира икономичност, екологичност и абсолютна безопасност по време на работа. Ако търсите точно това за да осигурите перфектна климатизация на своя дом то сега е момента да се запознаете с някои особености, характерни за термопомпите.

Принцип на работа

За да си изясните принципа на работа на термопомпите то първо ще ви разкажем какво точно представляват. Специалистите ги сравняват с хладилник, тъй като реално те осъществяват същата функция – пренасят топлината от едно място на друго посредством хладилен агент. Това, което е характерно за термопомпите е, че те използват топлина от възобновяеми енергийни източници. Най-често това е топлинна енергия от околния въздух, топлината на почвата както и от водоеми, при които температурата е сравнително постоянна.

На пръв поглед съвсем елементарен принцип на работа, но пък отличаващ се с изключителна ефективност и производителност, поради факта, че:

  • Използваното електричество е само за трансфер на топлината;
  • Не замърсяват и не генерират въглеродни емисии;
  • Могат да се използват в режим охлаждане, отопление и осигуряване на топла вода.

Това на практика ги прави изключително добри решения, които могат да бъдат приложение с цел намаляване на разходите за климатизация с поне 75 % от обичайните, които домакинството заплаща.

Видове

отопление с термопомпа

Според това какъв е възобновяемия енергиен източник, който се използва уреди се класифицират на:

  • Аеротермални. Те се делят от своя страна на въздух-въздух и въздух-вода според това по какъв начин ще се разпространява топлинната енергия в имота;
  • Геотермални, популярни още като земя-вода;
  • Хидротермални, известни като вода-вода.

С оглед на типа на имота както и спецификата на архитектурата и други особености, които имат отношение към подбора на правилната термопомпа е необходимо на първо място да се направи професионален анализ за определяне на вида. За да извлечете максимум ефективност и да се възползвате от идеята за осезаемо намаляване на сметките за електричество то ето, че имате опция за вземане на решение, което напълно да отговори на потребностите на домакинството ви.

Ключов приоритет и на трита вида термопомпи е в това, че работят в доста широк температурен диапазон, което позволява успешното им използване в региони с различен климат.