Какво представляват субуферите?

Субуферите са критичен компонент във всяка система за домашно кино или музикална система, осигурявайки дълбокия бас, който вдъхва живот на музиката и филмите. 

Въпреки че много хора разбират основната идея на субуфера, има много повече в тези мощни тонколони, отколкото изглежда на пръв поглед. 

В тази статия ще се потопим във всичко, което трябва да знаете за субуферите, включително какво представляват, как работят, различните видове събуфери, като например домашен активен субуфер, защо кросоувърите са важни за събуферите и какви алтернативи съществуват за тези, които не са искате да използвате субуфер.

Какво представляват субуферите?

Субуферите са високоговорители, създадени да възпроизвеждат нискочестотни звуци, обикновено между 20-200 Hz. Те са по-големи от типичните тонколони и използват конусообразна диафрагма или възбудител, за да произвеждат дълбок, тътнещ бас. 

Субуферите най-често се поставят на пода и могат да бъдат скрити в шкаф или маскирани като мебели, за да се слеят с декора на стаята.

Как работят субуферите?

Субуферите работят чрез преобразуване на електрически сигнали от усилвател в звукови вълни. Когато усилвателят изпрати сигнал към субуфера, той кара драйвера да вибрира напред-назад, създавайки звукови вълни, които след това се усилват от вградения усилвател на субуфера. След това тези звукови вълни могат да бъдат усетени и чути, давайки на слушателя физическо усещане за баса.

Видове субуфери

Има няколко различни вида субуфери, всеки със своите предимства и недостатъци.

Ето някои от най-често срещаните видове:

Активни субуфери

Активните субуфери имат вграден усилвател, което означава, че не се нуждаят от външен усилвател, който да ги захранва. Те обикновено са по-лесни за настройка и използване от пасивните субуфери и могат да бъдат чудесна опция за тези, които искат просто решение „всичко в едно“.

Пасивни субуфери

Пасивните субуфери изискват външен усилвател за захранване, което може да ги направи по-сложни за настройка от активните субуфери. Въпреки това, те могат да бъдат добър избор за тези, които вече имат усилвател или искат да изградят персонализирана система.

Запечатани субуфери

Запечатаните субуфери са напълно херметични и използват запечатан корпус, за да произведат плътен, точен басов звук. Те обикновено са по-малки и по-компактни от другите субуфери и са добър избор за тези, които искат по-фин и прецизен бас.

Пренесени субуфери

Пренесените субуфери използват порт или вентилационен отвор, за да позволят на въздуха да влиза и излиза от корпуса. Това създава по-силен, по-бумтящ басов звук, който е идеален за музика и филми.

Субуфери с пасивни радиатори

Субуферите с пасивно излъчване използват пасивен радиатор или драйвер без звукова намотка или магнит, за да създават звук. Пасивният радиатор е настроен на определена честота, което позволява на субуфера да произвежда повече баси с по-малко изкривяване.

Алтернативи на субуферите

Докато субуферите са най-популярният избор за дълбок бас, има няколко алтернативи, които може да си струва да обмислите:

  • Тонколони с пълен обхват –  Тонколоните с пълен обхват са проектирани да възпроизвеждат широк диапазон от честоти, включително басови честоти. Въпреки че може да не са в състояние да произведат същото ниво на дълбок бас като субуфер, те са добър вариант за тези, които искат по-компактна аудио система.
  • Саундбари – Саундбарите са популярна алтернатива на традиционните системи за тонколони. Те са компактни и лесни за инсталиране, което ги прави идеални за по-малки стаи. Въпреки че може да не са в състояние да произведат същото ниво на бас като субуфер, някои модели включват вграден субуфер за подобряване на цялостното качество на звука.

В заключение, субуферите са важен компонент на всяка аудио система, тъй като те осигуряват дълбок, мощен бас, който другите тонколони не могат да произведат. Когато избирате субуфер, е важно да вземете предвид фактори, които разгледахме в горните параграфи. Освен това, не забравяйте, че кросоувърите са от съществено значение, за да се гарантира, че субуферът възпроизвежда само нискочестотни звуци, като същевременно позволява на други тонколони в системата да възпроизвеждат средночестотни и високочестотни звуци. 

Въпреки че има алтернативи на субуферите, те се смятат за най-добрия избор за тези, които искат наистина завладяващо аудио изживяване.