Лекарства за лечение на кашлица според нейния вид

сироп

Може и да не приемате настинката като сериозно заболяване и да си мислите, че ще се справите с хремата с подръчни домашни изпитани методи за отпушване на носа докато не се появи кашлица. Симптомите, които са свързани с конкретно заболяване могат доста бързо да се развият и да се окажат неприятни, водещи до дискомфорт, невъзможност да се храните и да спите. Може би прибягате до сироп за кашлица или пластири за смучене, които обаче се оказва, че само задълбочават проблема. Решението, което следва да вземете е свързано не с безразборния прием за кашлица лекарства, а с консултация с лекар.

Не пренебрегвайте кашлицата

Лекото покашляне при настинка може да не ви се струва толкова опасно докато не започнете да се задъхвате и кашлицата да се увеличи до такава степен, че да не можете да си поемете нормално въздух. Много лекари в такъв етап назначават ехографска снимка, тъй като така могат да установят наличие на бактериална инфекция. Подценяването достига до етап, при който в лечението трябва да бъде включен и антибиотик. Не рядко от безобидна кашлица пациентите стигат до прием в болнично заведение.

Затова лекари съветват при първи симптоми да не отлагате преглед с цел да бъдат взети мерки, при които да бъдат приложени такива лекарства, които да овладеят симптоматиката още в нейния начален етап. Съветите, които биха подобрили състоянието ви са свързани с:

 • Редовно проветряване на помещението;
 • Увеличаване на приема на течности;
 • Правете си инхалации и гаргара с физиологичен разтвор.

Добре е да се изолирате от членовете на домакинството с цел да се ограничи разпространението на инфекцията. Обикновено при кашляне невидими вируси попадат във въздуха и така те могат да причинят заразяване и на други хора от обкръжението ви.

Причини за поява на кашлица

лекарства

За да бъде предписано подходящо лечение и лекарства, които действително могат да се окажат благоприятни за състоянието ви е необходимо да бъде изяснена причината за появата на кашлицата. Сред най-честите причините се оказват:

 • Инфекциите. В следствие на простуда, грип или настинка в даден етап от развитието на заболяването се проявяват симптоми, които показват наличието на възпаление на дихателните пътища;
 • При наличие на чуждо тяло, което неволно сте погълнали;
 • Алергични реакции, които могат да бъдат причинени от прием на лекарства и дори храна;
 • Хронични заболявания като астма, бронхити или други аномалии на дихателната система;
 • Психогенна, която се проявява при притеснение и други.

От съществена важност е лекаря да установи причините за състоянието на пациента преди да изпише съответните лекарства, които да се приемат по схема. Безспорно многообразието от медикаменти, които се предлагат в аптечната мрежа показват, че е необходимо да се вземе отношение към точното лекарство, тъй като в противен случай симптомите могат да се обострят и кашлицата да се превърне в хронична.

Видове кашлица

Колкото и да ви звучи странно се наблюдават различни варианти на това широко разпространено при деца и възрастни състояние. Разбира се съобразно вида се прилага и конкретното лекарствено средство. Познати са следните типове:

 • Лаеща. Придружена е с възпаление и зачервяване на гърлото, дрезгавост на гласа. Причинява се обикновено от вирусни инфекции;
 • Дрезгава. Съпроводена е с отхрачване на налепи, които са се образували по гласните връзки;
 • Слабо покашляне. Пристъпите са слаби, но чести. Причините могат да бъдат начален стадий на туберкулоза, ларингити или други;
 • Коклюш. Въпреки, че има ваксина за този тип то не е изключено заболяването да се развие при лица над 12 годишна възраст;
 • Суха. Съпроводена с болезненост без отделяне на секрет. Има трудности при преглъщане на храна и течности;
 • Влажна. Съпроводена е с отделянето на слуз. Причината за този тип се дължи на различни респираторни заболявания.

Лекарствата могат да облекчат бързо състоянието ви стига да са предписани съобразно вида и спецификата на симптомите, които имате.